De Swollenaer: ‘Jonge Zwolse musici in de top van de Nederlandse jazz’

Op 26 december 2023 stonden twee MJO-jonggedienden Rémi Keupink en Luuk de Vries in de Swollenaer. Over MJO, hun carriere en over Zwolle.

De Zwolse talenten Rémi Keupink (22) en Luuk de Vries (26) zijn inmiddels vaste krachten in de toonaangevende Zwolse big band het Millennium Jazz Orchestra. Toch blazen de twintigers liever niet zo hoog van de toren. “We blijven nuchter. We zijn een soort familie. In Zwolle helpen we elkaar.”

Die bescheidenheid typeert de mentaliteit en de werklust van het orkest, dat zich al meer dan 25 jaar in de absolute top bevindt van de Nederlandse big bands. Met spraakmakende thema’s, met solisten van wereldformaat en innovatieve projecten. De twee talenten bewijzen dat het toporkest bovendien een kweekvijver is voor jonge Zwolse musici. Beiden studeerden ze aan het ArtEz conservatorium. “Zwolle is een fijne en veilige omgeving om je te ontwikkelen.”

Drijvende kracht van het orkest is componist, arrangeur en dirigent Joan Reinders, die onlangs voor zijn werk de Jerry van Rooyen Award won, een nieuwe nationale jazzprijs. Als gezichtsbepalend docent en mentor heeft hij de aantrekkingskracht van ‘zijn’ Zwolse conservatorium afgelopen jaren sterk zien groeien. Met zijn vakmanschap, toewijding en enthousiasme heeft Reinders met zijn jazzorkest de mogelijkheid gecreëerd om talent uit de provincie op topniveau te laten instromen. Nieuwsgierig? Kom langs in Domusica, want de repetities van het 18-koppige Millennium Jazz Orchestra zijn openbaar. 

De wereld gaat Reinders aan het hart. Steeds slaagt hij erin om bijzondere projecten te bedenken voor de Zwolse top big band, met maatschappelijke geëngageerde onderwerpen zoals Bleeding Amazonia, over de teloorgang van de Amazone-rivier.

Lees hier het artikel: https://www.deswollenaer.nl/nieuws/algemeen/296825/jonge-zwolse-musici-in-de-top-van-de-nederlandse-jazz

In het meest recente programma Water neemt het Millennium Jazz Orchestra de luisteraar mee langs de IJssel, het Zwarte Water en langs de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle en Kampen. Een hoopgevende reis over klimaatverandering en waterschaarste, met schitterende muzikale confrontaties en fascinerend samenspel, want de broers Martijn en Stefan Blaak, twee klassieke pianisten, spelen ook mee.

Foto: Jan Arndt