Millennium Jazz Orchestra vormt jeugdorkest Millennium Youth Big Band

[Persbericht]

In samenwerking met het ArtEZ Conservatorium Zwolle heeft Millennium Jazz Orchestra een jeugd big band opgericht: Millennium Youth Big Band. Getalenteerde jongeren tussen de 14 en 23 jaar uit het Oosten en Noorden van Nederland nemen deel aan dit projectorkest. In blokken wordt een aantal dagen intensief gewerkt aan het repertoire, dat daarna wordt gepresenteerd met concerten in de regio. De jongeren worden begeleid door musici van Millennium Jazz Orchestra en docenten van ArtEZ. De repetities vinden plaats in Domusica in Zwolle, de concerten zijn op 31 maart in Jazzpodium de Tor in Enschede, 1 april in Domusica in Zwolle, 2 april in theater MIMIK in Deventer en 10 april in Goor tijdens het Big Band Festival.

De jongeren worden begeleid in de specifieke techniek en ritmes van Jazz & Pop onder leiding van MJO musici en ArtEZ docenten. Deze coaches dirigeren, geven feedback en bieden inkijk in de werkwijze van een professional. Dit alles in het teken van inspireren, fascineren en motiveren.

Educatie

Binnen het Millennium Jazz Orchestra staan educatie en talentontwikkeling op een gelijke eerste plaats met haar eigen concerten en projecten.

Daartoe heeft het orkest een nieuwe afdeling opgericht, de Millennium Jazz Academy. Met deze Academy maakt MJO een statement dat het voor haar van groot belang is de zeggingskracht van liveoptredens te benutten. Binnen de Academy ontwikkelt het MJO educatietrajecten voor VO-leerlingen en workshops voor amateurmusici. MJA legt het accent vooral op toegankelijkheid en het betekenisvolle van de prachtige big band muziekwereld. Zo biedt de MJA de ‘leek’ en de jonge musicus inspiratie, ervaring en kennis op het gebied van met name big band-muziek en de verschillende aspecten daarvan, zoals swing- en popritmes, intonatie, sectiespel en improvisatie.

Onder meer door het oprichten van de Millennium Youth Big Band krijgt de talentontwikkeling volop aandacht. 

Beluister en beleef de magie van (het spelen in) een big band

Voor het eerste project van de Millennium Youth Big Band zijn er drie repetitiedagen in Domusica Zwolle: Zondag 12, zondag 19 en zondag 26 maart.

Daarna volgen vier concerten waarin het ingestudeerde repertoire wordt gepresenteerd:

  • Vrijdag 31 maart om 21 uur in het voorprogramma van een ArtEZ Conservatorium docent-concert in Jazzpodium de Tor in Enschede
  • Zaterdag 1 april om 16 uur in het voorprogramma van de ArtEZ Conservatorium Zwolle in Domusica in Zwolle
  • Zondag 2 april om 15 uur in het voorprogramma van de concertreeks van het Millennium Jazz Orchestra in Theater MIMIK in Deventer

Op 2e Paasdag maandag 10 april op het Big Band Festival in Goor.

Meer informatie op de pagina ‘Educatie’: https://millenniumjazzorchestra.nl/educatie/