2019

2019

Hier leest u alles over de Gershwin Celebration Tour 2019.

Exact honderd jaar nadat George Gershwin de wereld veroverde met zijn eerste grote hit Swanee zijn zangeres Fay Claassen, het Matangi Quartet en het Millennium Jazz Orchestra op tournee geweest met de Gershwin Celebration Tour.

Een avondvullend programma met bekend en onbekend werk van deze componist.
Gershwin was bij leven mateloos populair; van Swanee werden meer dan 2 miljoen geluidsopnames en 1 miljoen exemplaren van de bladmuziek verkocht. Summertime, waarmee zijn opera Porgy and Bess opent, staat bekend als een van de meest gecoverde song uit de geschiedenis, met meer dan dertigduizend versies.

De twee gezichten van Gershwin werden bij elkaar gebracht in één programma: enerzijds Gershwin als klassiek componist, bekend van symfonisch werk als de Rhapsody in Blue, en anderzijds de Broadway componist die onsterfelijke songs heeft geschreven die als standards op het repertoire van veel jazzmusici staan.

Vette bigbandklanken werden afgewisseld met fragiele strijkers en prachtige ballads. Veelal klonk de muziek als een feest der herkenning, soms ook als gloednieuw repertoire.

In Rhapsody in Blue nam het Matangi Quartet de solistische pianorol voor z’n rekening, die voor deze bezetting was gearrangeerd door orkestleider Joan Reinders.

De première vond plaats op zondag 17 november 2019 in Theater De Spiegel in Zwolle.
Ook waren er concerten in Venlo, Amsterdam, Haarlem, Hardenberg en Rotterdam.