‘Poëtisch Water’: Millennium Jazz Orchestra met Izaline Calister & Sanne Bakker

Het Millennium Jazz Orchestra heeft een fascinerend programma ontwikkeld in het teken van water en poëzie. Tegen de achtergrond van klimaatverandering heeft Joan Reinders prachtige gedichten van bekende (klimaat)dichters getoonzet, die gezongen worden door de charismatische Izaline Calister.

We mogen ons verheugen op een zwoel en meeslepend muziekspektakel. Met zijn eigen MJO, aangevuld met de jonge harpiste Sanne Bakker, zal Joan Reinders alles uit zijn muzikale hoed toveren, van warmbloedige ballads tot opzwepende latin jazz met Caraïbische invloeden. Er wordt virtuoos geïmproviseerd door de orkestleden en de rustgevende harp krijgt een speciale rol in dit bruisende geheel.

In samenwerking met De Stad Verbeeldt uit Zwolle wordt het verhaal over water en klimaatveranderingen ook visueel gemaakt. Tijdens de concerten worden deze beelden vertoond, die het verhaal ‘mee vertellen’.

Bijzonder zwaartepunt is de kwetsbare positie van eilanden. Izaline Calister – geboren en getogen op Curaçao – heeft een selectie gemaakt uit gedichten over eilanden. Soms letterlijk, soms meer intuïtief. Gedichten met een “zee-gevoel, ik moet het horen klotsen”, aldus Izaline. Eilanden, watervallen, rivieren, kreken, beken, strand, zee, regen en storm komen aan bod. De teksten zijn in het Nederlands, Engels of Papiamento.

Het Millennium Jazz Orchestra behoort inmiddels tot de top van de Nederlandse jazzorkesten. Het heeft een flinke reputatie opgebouwd met succesvolle tournees als o.m. de Bernstein Celebration Tour, de Gershwin Celebration Tour, O Verde do Brasil en Water.

Izaline Calisters prachtige timbre past uitermate goed in het muzikale idioom van het MJO, waarmee zij al eerder heeft samengewerkt. Moeiteloos verovert zij het publiek met haar innemende stijl, soms ingetogen, dan weer opzwepend.

Izaline Calister

De op Curaçao geboren en in Groningen woonachtige Izaline Calister is een fantastische zangeres, componiste en tekstschrijfster (en tegenwoordig ook programmamaker voor de tv). Deze Edison Award-winnaar heeft in de afgelopen 25 jaar een indrukwekkend trackrecord opgebouwd. Met haar charmante stijl verzamelde ze wereldwijd een trouwe groep fans. ‘Met Izaline verdwijnt elk greintje chagrijnigheid als sneeuw voor de zon’. Ook is Izaline veel bezig met de situatie op de Antillen, met de effecten van slavernij, en vanuit eenzelfde maatschappelijke betrokkenheid ook met de effecten van een stijgende zeespiegel voor eilanden.

Sanne Bakker

Sanne Bakker (1999) studeerde bij Manja Smits, bij wie zij met de hoogste onderscheiding haar Bachelor diploma behaalde, en volgt momenteel haar Master Harp bij Sylvain Blassel en Marieke Schoenmakers aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Inmiddels heeft zij diverse concerten gegeven, o.m. voor radio en televisie, bijvoorbeeld in de Spiegelzaal van het Concertgebouw en het tv-programma Podium Klassiek. Zij won meerdere (eerste) prijzen op nationale- en internationale concoursen, zoals o.m. het Prinses Christina Concours in 2016, het Rosa Spier Harp Concours in 2020 en de 5th International Slovenian Harp Competition in 2019. Naast haar solo-optredens is zij actief in verschillende ensembles, waaronder het harpduo Sanne&Sara (finalist Prinses Christina Concours 2019) en het Kobari Trio (o.a. finalist Storioni Concours 2021)