Organisatie

Dirigent

Componist, arrangeur, orkestleider Joan Reinders werkt hoofdzakelijk met zijn orkest:
The Millennium Jazz Orchestra. 

Het 17-koppige Millennium Jazz Orchestra (MJO) werd opgericht in 1985 en staat vanaf het begin onder leiding van de energieke dirigent, componist en arrangeur Joan Reinders.

Joan Reinders, dirigent, componist, arrangeur, orkestleider, Millennium Jazz Orchestra, foto (C) Hardy Klink
Joan Reinders, dirigent, componist, arrangeur, orkestleider, Millennium Jazz Orchestra, foto (C) Hardy Klink

Winnaar compositieopdracht 2022

Componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders is één van de winnaars van de Week van de Jazz Compositieopdracht, een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Jazzpodia en Jazzfestivals in samenwerking met Buma Cultuur in 2022.

De jury heeft rekening gehouden in haar selectie met artistieke kwaliteit, diversiteit en geografische spreiding en Reinders vertegenwoordigt de Provincie Overijssel.

Zijn compositieopdracht heeft de titel Concerto for Jazz Orchestra gekregen. Het is een compositie in vijf delen, speciaal geschreven voor zijn eigen orkest Millennium Jazz Orchestra.

Amazone: maatschappelijke boodschap

Met het project O Verde do Brasil heeft het orkest in 2022 in theaters door heel Nederland gespeeld.

Het programma heeft niet alleen een artistieke, maar ook een maatschappelijke boodschap. De teloorgang van het regenwoud van de Amazone is het hoofdthema.

Orkestleider Joan Reinders heeft een speciale suite gecomponeerd onder de naam Bleeding Amazonia, waarvan de poëzie van dichter en milieuactivist Thiago de Mello het uitgangspunt vormt, die het eerste deel van elk concert bestrijkt.

Het tweede deel, Ode aan de Amazone, bestaat uit eigen bewerkingen van composities die passen bij het thema, van bekende en minder bekende Braziliaanse componisten. Voor de pauze wordt de achtdelige suite Bleeding Amazonia uitgevoerd.

De Braziliaanse zangeres Lílian Vieira heeft de vocale partijen vertolkt en is ook nauw betrokken geweest bij de selectie van de gedichten en composities.

De suite is in 2021 opgenomen en is op cd uitgebracht in september 2022.

Barnes, Bernstein, Gershwin

In 2022 zijn er cd opnamen gemaakt met de internationaal bekende jazzvocaliste Marjorie Barnes (USA). In Reinders’ arrangementen voelt Barnes zich als een vis in het water en met haar fantastische timing en eigenzinnige aanpak zal Barnes laten horen waarom ze een extra dimensie geeft aan deze samenwerking met het MJO. De cd release zal in het voorjaar van 2023 plaatsvinden.

Het orkest bracht inmiddels maar liefst een tiental cd’s uit, die konden rekenen op bijzonder enthousiaste reacties.

Grote bekendheid kreeg het orkest door projecten rond Leonard Bernstein en George Gershwin. Deze leverden twee zeer goed bezochte tournees op langs een reeks van landelijke theaters.

Lovende reacties

“MJO heeft Bernstein te pakken… Een prestatie van formaat: Reinders trok het materiaal namelijk onmiskenbaar naar zich toe. De orkestleider heeft het onderste uit de kan gehaald. Hier past slechts de ontbloting van het hoofd en een nederige neiging. Voor Bernstein én voor Reinders, Bohn en het Millennium Jazz Orchestra.”

Eddy Determeyer, Draai om je oren, 1 oktober 2018

“Nou, dat was een kleurrijke middag gisteren, bij de première van de Gershwin Celebration Tour door het Millennium Jazz Orchestra! En dan doel ik (…) op de rijkdom aan verzadigde kleuren op het klankenpalet, in de razend knappe arrangementen van dezelfde Joan Reinders.”

Margaretha Coornstra, de Stentor, 18 november 2019, Zwolle 

Barnes, Bernstein, Gershwin

Joan Reinders, die in 2003 de Peter Schilperoort Award voor zijn bijzondere bijdrage aan de Nederlandse jazz heeft ontvangen, is erin geslaagd een doorsnee provinciale big band te transformeren tot een van de kwalitatief meest vooraanstaande jazzorkesten van Nederland.

Door de jarenlange wederzijdse samenwerking kan Reinders met zijn arrangementen en composities lezen en schrijven met het orkest. Zo werkt hij samen met zijn orkest gestadig aan een groeiend nieuw gecomponeerd en/of nieuw gearrangeerd repertoire. Dit geeft het orkest een eigen, nieuwe identiteit. Hierdoor blijft de bigband ook binnen de jazztraditie eigentijds en vernieuwend.
Het MJO, stevig geworteld in Oost Nederland, heeft de ambitie blijvend een van de beste big bands uit Nederland te zijn.

Dit orkest geeft hem de mogelijkheid om te werken met en te schrijven voor artiesten zoals Toots Thielemans, Dick Oatts, Lew Tabackin, Lee Konitz, Herb Geller, Bobby Shew, Philip Catherine, James Moody, Kenny Wheeler, Jiggs Whigham, Claron McFadden, Matangi Quartet en vele anderen.

Albums

Joan Reinders heeft inmiddels tien cd-producties gedaan als componist/arrangeur/orkestleider met The Millennium Jazz Orchestra:
•    Bleeding Amazonia (2022), met composities van Joan Reinders en met de Braziliaanse zangeres Lílian Vieira
•    Octopus (2018), met composities van Joan Reinders
•    Lookin’ East (2017), met composities van Joan Reinders
•    Safety Zone (2014), met composities van Joan Reinders
•    Pretty Pumps (2010), met composities van Joan Reinders
•    Oattsnotes (2005), met de Amerikaanse altist Dick Oatts
•    Specially Arranged For Fay (2002), met zangeres Fay Claassen
•    Triangular (2000), met gitarist Philip Catherine
•    Magnifying-glass (1998), met saxofonist Peter Weniger
•    Some Frames of Mind (1992), met saxofonist Ferdinand Povel

Een greep uit de recensies

“Zo’n sterk orkest en de avontuurlijke schrijfwijze van Joan Reinders verdienen een vervolg.”
Jacques Los (2014, Draai om je oren) over Safety Zone

Safety Zone laat horen hoe weldoordacht en technisch áf het orkest met het muzikale materiaal omgaat (…) ademt de liefde voor de muziek (…) en nu een diepgewortelde boom is geworden in het landschap van de Nederlandse jazz.’
Rinus van der Heijden (2014, Jazzenzo)

‘The MJO is a World-class ensemble with charts to match by Reinders who deserves unconditional applause for his remarkable leadership and perseverance.’
Jack Bowers (2014, Allaboutjazz.com) over Safety Zone
Dutch composer / arranger Joan Reinders isn’t well-known (in fact, hardly known at all) on this side of the Pond but really should be, as he is among the best anywhere at what he does, which is basically writing and arranging for big bands including the splendid Millennium Jazz Orchestra.
(…) his work is as impressive as any big-band jazz you’re likely to hear, in the Netherlands or well beyond its borders.’
Jack Bowers (September 2012, AllaboutJazz.com) over Pretty Pumps
“Getting back to Joan Reinders, I am stunned by the quality of his arrangements throughout. His brilliantly imaginative approach to standards has me in awe.”
John Killoch over Triangular

“Deze cd is een uitstekend voorbeeld hoe bigband muziek op eigentijdse wijze gecomponeerd, gearrangeerd en gespeeld wordt.”
Munich Records over Oattsnotes

Schrijfopdrachten

Als arrangeur schrijft hij voor o.a. het Metropole Orkest, de WDR Big Band in Keulen en de Big Band van de Hessischer Rundfunk (Frankfurt).

Zijn compositie Confluence (een suite van 35 minuten) werd in juli 1999 door het Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza opgenomen voor het NPS radioprogramma ‘The Bands’.

Reinders heeft als componist/arrangeur/dirigent gewerkt bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en op de conservatoria van Weimar-Duitsland, Götheborg-Zweden, Gent-België, Barcelona-Spanje, Riga-Letland en Amsterdam.

De meest recente opdrachten zijn: 

  • Tightly, een compositie van 14 minuten voor de KMKJWF.
  • Singing with a bigband, alle bigband arrangementen voor de theatertour
    van Henk Poort.          
  • Groene Bolero, een arrangement van de Bolero van Ravel voor de film De Groene Bolero met 200 tuinmannen en tuinvrouwen van de gemeente Amsterdam. Uitgevoerd door studenten van het ArtEZ Conservatorium Zwolle.
  • Groove Injection, een compositie/openingstune voor het ArtEZ Poporkest

Hoogtepunten

In 2016 werd Reinders uitgenodigd voor een interview voor Jazzhelden (van het Nederlands Jazz Archief). Het jazzportret is gemaakt door Jan Kelder en staat op Jazzhelden — Jazzportret Joan Reinders

In 2016 was Reinders gastdirigent/ componist in Finland bij het Imatra Big Band Camp. Zijn composities werden gespeeld door de top van de Finse jeugd.

In april 2015 gaf Reinders met de WDR Big Band Keulen het concert Dutch Reflections, samen met pianist, organist, accordeonist Bert van den Brink. Voor deze productie schreef hij alle arrangementen, een avondvullend programma van 90 minuten.

In oktober 2010 was er een speciaal concert in het Muziekcentrum Enschede:  Jazz meets Classics meets World Music. Joan Reinders dirigeerde dit concert met het Millennium Jazz Orchestra en het strijkensemble Sinfonietta Aurora en de zangeres Esra Dalfidan. Ook schreef hij speciaal voor dit concert drie grote composities en verscheidene arrangementen.    

Een bijzondere, succesvolle samenwerking was in november 2009 toen de wereldberoemde New York Voices gastsolist waren bij de Millennium Jazz Orchestra in het Muziekcentrum in Enschede.

In 2006 werd het MJO uitgenodigd, samen met zangeres Fay Claassen, een concert te geven op het congres van de International Association of Jazz Education in New York (USA). Dit was naar aanleiding van de cd Specially Arranged for Fay waarvoor Reinders alle arrangementen had geschreven.

Reinders was in 2006 de dirigent van het project ArtEZ Symphonic Jazz Orchestra.

In augustus 2005 begeleidde het Millennium Jazz Orchestra onder zijn leiding de Amerikaanse vocal group The Four Freshmen in het Concertgebouw Amsterdam.

Docent

Momenteel is Joan Reinders verbonden aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle. Hij is docent van de Jazz & Pop afdeling voor compositie en arrangeren.
Het seizoen 2016/17 was hij gastdocent Komponeren aan de Hochschule in Osnabrück.

Tevens is hij gastdocent componeren/arrangeren bij de European Jazz Academy van de Landesmusikakademie NRW in Duitsland.

Early days

Joan Reinders (Gramsbergen, 1959) heeft trombone, Hafabra-directie en arrangeren gestudeerd aan de conservatoria in Zwolle en Hilversum (1977-1983) en Enschede (1985-1986), waar hij les heeft gehad van Bart van Lier, Jerry van Rooyen, Frans Elsen, Cees Smal en Gerrit Boomsma.

Aan de Amsterdam Summer University heeft hij in 1991 een vijfdaagse Jazz workshop compositie  gevolgd bij Bob Bookmeyer (USA).

Als freelance trombonist speelde hij in van 1980 tot 1990 in radio- en tv-orkesten, zoals The Skymasters, het VARA’s dansorkest en het Metropole Orkest. Ook speelde hij in de John Clayton bigband. Met deze band begeleidde hij vele beroemde artiesten zoals Sarah Vaughan, Al Grey, Harry ‘Sweets’ Edison, Frank Foster, Milt Jackson, Jeff Hamilton en vele anderen. Verder speelde Reinders o.a  in het Dutch Jazz Orchestra o.l.v. Jerry van Rooyen. Van 1990 tot 1996 ging hij op tournee door Europa met The Glenn Miller Orchestra.