Organisatie

Orkest

Het Millennium Jazz Orchestra is een jazz orkest gevestigd in Zwolle en bestaat uit professionele Nederlandse, Duitse en Engelse musici en is opgericht in 1985 door componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders.

Vanaf 1990 heeft het orkest een maandelijkse concertreeks gespeeld in Theater Bouwkunde in Deventer. Vanaf 2020 is het orkest opgenomen in de concertreeks van Theater MIMIK, Deventer. 

Een greep uit de lange lijst van gastsolisten met wie de band heeft gespeeld zijn: Benny Golson, Kenny Wheeler, Toots Thielemans, New York Voices, Eric Vloeimans, The Four Freshmen, Conrad Herwig, Jiggs Whigham, Bob Malach, Philip Catherine, Dick Oatts, Gary Smulyan, Jasper van ’t Hof, Ack van Rooyen, enz.

Het MJO heeft gespeeld op verschillende grote podia, o.a. het North Sea Jazz Festival, De Doelen en LantarenVenster in Rotterdam, TivoliVredenburg in Utrecht, Bimhuis, het Muziekgebouw aan ’t IJ en Concertgebouw in Amsterdam.

In 2022 heeft het orkest met O Verde do Brasil een prachtige tournee gedaan met de Braziliaanse zangeres Lílian Vieira. Onderdeel van dit programma was Bleeding Amazonia, een achtdelige compositie op gedichten van Thiago de Mello en op cd uitgebracht door ZenneZ Records.

In 2019 heeft het Millennium Jazz Orchestra samengewerkt met het Matangi Quartet en zangeres Fay Claassen in de Gershwin Celebration Tour.

In het seizoen 2018-2019 heeft het orkest een succesvolle Bernstein Celebration Tour gedaan, met afwisselend sopraan Laura Bohn en Claron McFadden.

In 2010 heeft er een speciaal concert plaatsgevonden in Muziekcentrum Enschede: Jazz meets Classics meets World Music – Millennium Jazz Orchestra met Strijkorkest Sinfonietta Aurora en zangeres Esra Dalfidan.

Andere hoogtepunten waren concerten met de New York Voices in 2009, met Benny Golson in 2008 en met Toots Thielemans in 2006 en 2004.

In 2006 werd het orkest uitgenodigd, samen met zangeres Fay Claassen, een concert te geven op het congres van de International Association of Jazz Education in New York (USA).

In 2005 speelde MJO in het Concertgebouw Amsterdam met het Amerikaanse vocale mannenkwartet The Four Freshmen.

Het orkest heeft twaalf cd’s opgenomen.

De nieuwste cd Both Sides Now met zangeres Marjorie Barnes kwam in april 2023 uit bij ZenneZ Records.

Op ons YouTube kanaal staan videoregistraties van concerten van het Millennium Jazz Orchestra, met o.a. de Gershwin Celebration, Anton Goudsmit en Deborah J. Carter.
Bovendien de cd registraties van Bleeding Amazonia, Octopus, Lookin’ East en Safety Zone. 

MJO foto Hardy Klink